torsdag den 28. august 2008

Stockholm - Copenhagen. A part of Worldrun II

Den 1. juli 2008 starter Jesper "world run" Olsen sit World run II. Turen starter ved Nordkapp i Norge, det nordligste punkt i Europa, via Skandinavien og Østeuropa ned gennem Afrika, til Cape Town i Syd Afrika, det sydligste punkt i Afrika. Derfra flyver han til Punta Arenas, den sydligste spids i Syd Amerika, hvor han så løber nordpå mod New Foundland i Canada, den Nord-Vestligste spids i Nord Amerika. I alt 40.000 kilometer, fire kontinenter fra ocean til ocean. Altså 14.000 kilometer længere end hans første løbetur omkring Jorden. Den kommende tur bliver, lige som det første verdens løb, det længste og fuldt GPS-dokumenteret løb ind til videre. Altså et forsøg på at slå sin egen verdensrekord.
Med Jesper, starter den australske kvinde Sarah Barnett fra Adelaide, Australia. Hun er 32 år. Planen er at hun løber med hele vejen (World run II, full-distance runner ). Derudover er der to herrer, Glen Turner fra USA og Peter Rietveld fra Holland. begge deltager de i løbet ved at løbe med over et kontinent (Continent Runner). Hvis man vil læse lidt mere detaljeret om ruten og andet om projektet kan man klikke ind på: www.worldrun.org

Med på "Sverigesetaben"
Min plan er, at løbe med Jesper og Sarah fra Stockholm til Køberhavn, ca. 730 kilometer på 15 dage. Det er ca. 48,5 kilometer pr. dag i gennemsnit. Jeg støder til Jesper og Sarah ved færgelejet for 'Turku-færgen' i Stockholm. Når jeg støder til har de løbet godt 1800 km. gennem Norge og Finland.

Tempoet bliver "ultra langsomt", ca. 10 km./t. el. 6 min./km. For at kunne holde hele vejen og være i stand til at løbe dag efter dag efter dag er men nødt til at sætte tempoet så meget ned, at man ikke overbelaster og derved pådrager sig skader. Mit marathontempo, når det går hurtigst, er ca. 15 km./t. el. 4 min./km. Altså løber jeg ca. 33 % langsommere på denne tur.

Forplejning under vejs skal vi selv sørge for. Der er ikke hjælpere med på den del af løbet jeg skal deltage i så jeg skal selv transportere alt hvad jeg skal have med. Det er det vigtigt, at jeg får noget ordentligt at spise inden jeg skal ud og løbe. Jeg har valgt at medbringe mit Trangia kogegrejden. Havergrød er det jeg har bedst erfaring med. Der er godt med fibre og kulhydrater i som holder længe og så er det nemt at have med på sådanne en tur. Havregryn har lav vægt i forhold til fylde samt god holdbarhed. Vand skaffer jeg under vejs, lidt salt skal der i for at binde væsken i kroppen og masser af sukker på så musklerne har lidt at arbejde med. Forplejning for resten af dagen skaffes under vejs. Jeg skal bare være obs. på at få rigeligt med kulhydrater og væske samt protein, vitaminer og mineraler.

Udstyr og forplejning mm. vil jeg, som Jesper og Sarah, transporterer i en babyjogger. Jeg har løbet en del km. med babyjogger da mine egne børn var små. Dengang løb jeg B.T. ½-marathon med to børn i babyjogger på under 1½ time. Så med lidt (genop)træning skal det nok gå. Udover forplejning og kogegrej skal jeg have telt, liggeunderlag, sovepose, ét sæt skiftetøj til når jeg ikke løber, GPS-ur, mobil telefon, visakort, tandbørste og måske et par småting til. Jeg regner med, at have ca. 15 kg. oppakning med i babyjoggeren.

Forberedelserne for mit vedkommende har udelukkende været delt op i to dele, en fysisk og en mental del. Alt logistikken mht. rute har Jesper og hans team taget sig af. Jeg skal bare have en enkeltbillet til Stockholm dagen før jeg skal mødes med Sarah og Jesper. Hvordan forbereder man sig på, at skulle løbe ca. 50 km. i snit om dagen i 15 dage!?

Først er der den fysiske del. Forud for dette løb har jeg, over en periode på godt ti år, løbet 27 marathonløb, lavet ironman 2 gange, løbet 100 km. 3 gange løbet 6- og 12 timers løb samt et par kortere ultraløb så min erfaring med udholdens distancer er relativ stor. Til forskel fra disse løb, som alle har været "konkurence løb", skal jeg her løbe en del langsommere for at kunne holde til at løbe dag efter dag efter dag. 15 dage i træk og konkurence elementet er, så godt som, ikke eksisterende. Min største udfordring har været, at sætte mit træningstempo ned med ca. 20%. Umiddelbart lyder det ikke så svært. Men når jeg i forvejen har sat mit tempo ned fra marathontrænings tempo (ca. 4 min. pr. km.) til 100km. træningstempo (ca. 5 min. pr. km.) og så lige pludselig skal ned og løbe ca. 6 min. pr. km. kan det godt være lidt svært. Især når man er konkurencemenneske som jeg. Men det er en nødvendighed for at kunne holde til den mængde træning og ikke mindst til selve løbet. Min træningsmængde pr. uge har været stigene fra ca. 80 km. pr. uge til ca. 150 km. pr. uge. Umiddelbart kan det, for nogle, lyde af meget og for andre syntes det ikke af ret meget når man skal op og løbe over 350 km. pr. uge. Det er så også her jeg er lidt usikker i min sag. Men det er nu en gang de forudsætninger jeg har. Jeg har familie med børn og fuldtids job, så det er den mængde træning jeg kan få presset ind i min dagligdag. Jeg tror på, at det nok skal gå. det er jo "kun" 15 dage. Det vigtigste for mig, mht. det fysiske, er, at jeg ikke får ødelagt mig selv med alvorlige skader undervejs. Det er så også (næsten) det eneste der kan få mig til stoppe og melde fra. Jeg har haft utrolig stor glæde af at løbe med mine børn en gang i mellem samt med min kæreste Tina. Her er jeg tvunget til at holde tempoet nede.

Når man snakker ultraløb, har den mentale del enormt stor betydning. Jeg vil sige, at det er næsten lige så vigtigt som den fysiske del. Det nytter ikke noget, at man tvivler på om det kan lade sig gøre. Det skal du overbevise dig selv om, at det kan det selvfølgelig! Du skal også eliminerer alle "gode" grunde til ikke at fortsætte samt forudse og finde løsningsmulighedder på så mange forhindringer som muligt. Eksempler på disse kunne være vejret. Her skal der tages højde for varme, kulde, blæst, regn, sol osv. Der skal også taget højde for eventuelet defekter på udstyr mm. Her tænker jeg på babyjogger, telt, kogegrej, tøj, sko osv. Derudover er der forplejning under vejs samt mental og fysisk tilstand på dagen. Jeg ved, at det bliver hårdt både mentalt og fysisk men hvordan kommer jeg igennem kriserne under vejs!? For det første handler om, at kende sig selv og sin krop og de signaler den sender så man kan skelne imellem alvorlige skader og "naturlig" øm- og træthed. For det andet skal man være i stand til at fokuserer på de positive sider af tingene. "Der findes ikke dårligt vejr! Der findes heller ikke forkert påklædning! Der findes kun fokus! Det hele handler om fokus" Citat: Anders "Anden" Matthesen. Hvis man ikke er i stand til, at finde noget positivt at fokuserer på, bliver det godt nok en lang og sur tur, hvis man overhovede kommer igennem. Det gælder vel forøvrigt nok i alle livets forhold!? Men der kan være svært, hvis man har løbet 50 km. i silende regn, man er totalt gennemblødt, det blæser en stiv pelikan, man er godt gennemkold, er totalt øm i hele kroppen, babyjoggeren er punkteret, forplejningen er sluppet op, der er ikke udsigt til mulighed for proviantering, eller opklaring for den sags skyld, mobilen er løbet tør for strøm, og er forøvrigt blevet vandskadet pga. fjumserri, konen er skredet, hunden kørt over, bilen blevet stjålet, huset er brændt, man er blevet fyret på jobbet og man mangler stadig at løbe 25 km. Så kan det godt være svært at finde noget positivt at fokuserer på. Men så må man jo bare trække lidt på skulderene og synge en lille sang for sig selv: "Allways look on the bright side of life, fløjt fløjt fløjt ...". Nåh, så slemt kommer det forhåbentligt ikke til at gå ... Men det er godt at være forberedt!

Jeg ved ikke om man kan sige, at den fysiske eller den mentale del har størst vægt. Man skal nok se det som en helhed. Man kan være i nok så god form rent fysisk, men hvis man ikke tror på det kommer man ikke igennem. Omvendt kan man være nok så selvsikker og positiv, men hvis man ikke har de fysiske forudsætninger helt på plads, kommer man heller ikke igennem. Massere af træning, massere af erfaring samt et positivt syn på tingene, så er man rimeligt godt stillet. Men i den slags ekstremer, stilles der ingen garantier.

Jeg ser utroligt meget frem til at skulle løbe denne tur i gennem det svenske sammen med Sarah og Jesper. Jeg er sikker på at det bliver en stor oplevelse, hvis kroppen og benene kan holde til turen.

Plan for turen:
10. August 2008 Stockholm - Solna Tumba: ca. 35 km.
11. August 2008 Tumba - Gnesta: ca. 48 km.
12. August 2008 Gnesta - Flen: ca. 48 km.
13. August 2008 Flen - Katrineholm: ca. 29 km.
14. August 2008 Katrineholm - Norrköping: ca. 50 km.
15. August 2008 Norrköping - Ljungsbro: ca. 50 km.
16. August 2008 Ljungsbro - Vadstena: ca. 60 km.
17. August 2008 Vadstena - Granna: ca. 60 km.
18. August 2008 Granna - Jönköping: ca. 39 km.
19. August 2008 Jönköping - Isaberg: ca. 60 km.
20. August 2008 Isaberg - Smaalandsstenar: ca. 35 km.
21. August 2008 Smaalandsstenar - Halmstad: ca. 70 km.
22. August 2008 Halmstad - Angelholm: ca. 60 km.
23. August 2008 Angelholm - Helsingborg: ca. 30 km.
24. August 2008 Helsingborg - Copenhagen: ca. 44 km.

Træning m. babyjogger


Så har jeg været ude og træne et par gange med babyjogger.



Jeg kommer til at skubbe afsted med ca. 25 kg.


Dagbog Stockholm - København 750 km. i løb

Så er det dagen før mit løb med Jesper og Sarah starter. Jesper og Sarah er en dag forud for deres plan, hvilket betyder, at jeg har haft en del besvær med at koordinerer mødetid og sted med Jesper. Pt. har jeg ikke nogle aftale med ham. Jeg tager til Sverige i dag. I morgen løber jeg den første etape, Stockholm - Tumba (ca. 35 km.) alene. Jeg håber så at møde/mødes med Jesper og Sarah i Tumba, enten lørdag aften eller søndag morgen inden næste etape der går fra Tumba - Gnesta (ca. 48 km.).

Jeg vil forsøge at uploade nogle billeder og en lille dagsrapport hver dag fra min telefon, om muligt! Eller med hjælp fra Tina.

2. dag 10/8-2008




i går, lørdag løb jeg 35 km. I øs regnvejr. I dag, søndag, 49 km. Alt går efter planen. Men jeg har ikke mødt jesper og sarah endnu. Håber det lykkedes i dag.

4. dag 12/8-2008





i går morges mødes jeg med sarah og jesper. Jeg mødte jesper ved du tilfælde i ICA søndag aften. Vi aftalte at mødes næste morgen. I går løb vi fra Gnesta til Flen, 49 km. Det gik godt men det tog syv og en halv time m pauser. Det er svært at vende sig til deres rytme. I dag har vi løbet til Katrineholm, 26 km. Jeg har lidt problemer med højre læg. Håber det ikke er noget alvorligt. De næste 4 dage skal vi tilbagelægge 220 km. mod 160 de foregående 4 dage. Det bliver spændene om jeg klare den!

5. dag 13/8-2008






I dag nåede vi til Norrköping, 50 km blev det til. Højre læg mærkede jeg ikke noget til. Nu er det venstres tur. Sådan skal det være, siger Jesper. De første 14 dage til en mdr hos det ondt hist og her men så vender kroppen sig til belastningen. Hmm, så kan det være at jeg får én dag uden smerter. Cool! Søndag d. 24. som bliver min sidste dag og den dag vi kommer til Kbh. er der arrangeret social marathon fra Helsingør til Kbh. som en del af World run II. Her kommer Tina og Thor og løber med så halvmarathon. Der bliver løbet i Jesper og sarah's tempo, 6 min. pr. km. Det bliver hyggeligt. Nu står den så 800g ravioli, 2 l juice, 2 l sodavand, 200g chokolade og et par bananer. Og så lidt hvile så jeg kan være klar til morgendagens 50 km.

6. dag 14/8-2008

I dag nåede vi Ljungsbro ved Götakanalen. 53 km i hård vind og mange hårde bakker. Men en meget smuk tur. Hver dag har vi en aftale om at starte kl 8. Som regel kommer vi først afsted mellem 8.30 og 9. Vores reelle løbetid er ca 6 min. pr. km. Men der bliver holdt pause ca for hvert 5 km for at drikke, spise og navigere så 50 km kan godt tage over 7 timer. Jeg har lidt svært ved at vende mig til deres, for mig, noget ustruktureret rytme. Jesper og jeg har snarkt en del om det. men det er en del af det for at kunne klare turen. Dette kræver nok en uddybning. Den må komme når jeg kommer hjem til dk. Der ligger en del dokumentations billeder af os mm. på www.worldrun.org . Man skal oprette sig som bruger.

7. dag 15/8-2008








Så er der gået 7 dage. Og med de 51 km til Vadstena v. Vättern i dag er jeg oppe så over 310 km så en uge. Jeg har lidt problemer med mit venstre ben. Hvis det bliver værre er jeg nok nød til at stoppe. Det har været en fin tur i dag langs Götakanalen og Vättern. Smuk tur.

8. dag 16/8-2008



Kom igennem dagens etape uden de store problemer. 59 km langs Vättern til Gränna. Utrolig smuk tur

9. dag 17/8-2008




I dag blev det til 39 km. Lidt før Jönköping fik jeg en lille fiber i højre lår. Jeg ved ikke endnu hvor slemt det er. Vi løber videre i morgen og vurdere situationen. Lige nu står den så hvile inden vi i morgen gerne skulle videre fra Jönköping til Isaberg, små 60 km.

10. dag (morgen) 18/8-2008


Go'morgen Grøn- og Møllehøj og alle andre. Her har vi sovet i nat. Det har regnet det meste af natten. Mit ben har det ok her til morgen. Nu starter vi turen ned mod Isaberg, ca 60 km. Vi er fremme ca kl 17 om alt går vel.

19/8-2008

I går, 25 km. inde i dagens etape, valgte jeg at sige fravel til Jesper og Sarah. Min fiberskade i højre lår blev ved med at drille. Og med under tre måneder til WM i 100 km. syntes jeg ikke, at der var nogle grund til at gamble ved at løbe videre med chance for, at skaden skulle blive værre. Vi havde prøvet alle mulighedder for aflastning, hvile og ændret løbestil men der var ikke noget der virkede. Så i samråd med Jesper tog jeg beslutningen og sagde stop.
Surt at det skulle blive en simpel fiberskade der skulle sætte en stopper for det. Nåh men... Efter 25 km. med Jesper og Sarah, bevægede jeg mig i mit eget tempo ud mod vej 26. ca 18 km. på 2½ time. Her fangede jeg en bus der kørte syd over. Og i Halmstad blev jeg så hentet af Tina. Dejligt at have en kæreste der gider at køre ca 200 km. (hver vej) for at hente sin, ildelugtende og med en uge gamle skægstuppe og meget trætte kæreste.
Men, med de 43 km. alt i alt på gårsdagens etape og ca. 410 km. på de 9 foregående etaper, blev det til lidt over 450 km. på 10 dage. Det er ca. 45 km. pr. dag.
Det har været en kæmpe oplevelse og jeg har fået et lille indblik i, hvad af World run II er for en størrelse. Dette vil jeg skrive mere om på et andet tidspunkt.
Lige nu skal jeg bare hvile!

Dagene efter

Dagene efter mit exit, gik med at slappe af, se OL og slappe af, pakke mit, meget våde, telt ud, i et afslappende tempo samt jogge nogle relativt korte ture, for at se hvor slem skaden var. Heldigvis var det ikke værere ind, at jeg på 3. dagen kunne løbe 10 km. uden at mærke noget til skaden. Planen var jo, at jeg skulle afslutte min tur fra Stockholm til København med det, til lejlighedden arrangeret, marathonløb fra Helsingør til Østerbro stadion. Jeg var, sammen med min kæreste Tina og min søn Thor, forhåndstilmeldt. Tina og Thor skulle løbe deres første ½-marathon. Det ville jeg jo rigtig gerne være med til at opleve sammen med dem. På 4. dagen løb jeg en tempotur (4.30/pr.km.) på 16 km. uden problemer. 5. dagen, pause. Og så føglte jeg mig klar til søndagens marathon som skulle foregå i et tempo der, for mig, var til at have med at gøre.

24. august 2008
Strandvejsmarathon. A part of World run II


Min tur startede fra Helsingør kl 10 sammen med ca. 100 andre løbere samt, selvfølgelig, Sarah og Jesper. Ved Rungsted stod så yddereligere 100 klar. De skulle løbe ½-marathon. Her i blandt Tina og Thor. Vejret var dejligt og stemningen i top.
Tina og Thor klarede debuen på ½-marathon til UG. Vist var det hårdt mod slutningen, det skal det være på ens første ½-marathon. Men der var ingen piv. Det var fantastisk! Stort tillykke, Tina og Thor!
Jeg selv kom godt igennem. Ca. 500 km. med Jesper og Sarah blev det til, hvis man tæller det hele med.
Nu er fokus rettet mod WM 100 km. 2008 i Italien.

Der ligger en fantastisk billedserie fra Strandvejs marathon taget af Tor Rønnow, på DoUrun:
http://dourun.dk/forum/topic.asp?TOPIC_ID=29133

Ingen kommentarer: